Omgeving

Het mooie aan Lingevaart kano- en fietsverhuur is de omgeving waarin het zich bevindt. De Linge is de langste rivier van Nederland en ontstaat in Doornenburg. De ijsvogel is er een vaste gast en daarvoor hebben we een broedwand geplaatst.

null

De Linge

De Linge is een rivier die van Doornenburg tot Gorinchem stroomt. Met 108 km is het de langste Nederlands rivier. Grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. De gemeenten Lingewaard en Lingewaal ontlenen hun naam aan de Linge, net zoals Lingevaart.

De afvoer van de Linge is afhankelijk van twee factoren: de hoeveelheid water die wordt ingelaten vanuit het Pannerdensch Kanaal en de hoeveelheid regen die is gevallen in het stroomgebied van de Linge. De gemiddelde afvoer van de Linge bedraagt 7 m³/s, waarvan 4 m³/s wordt ingelaten vanuit het Pannerdensch Kanaal. In de zomermaanden kan het waterpeil in het Pannerdensch Kanaal te laag zijn voor het inlaten van water in de Linge.

De rivier en de directe omgeving trekken veel toerisme aan, onder meer vanwege de fruitboomgaarden langs de Linge. Ook door de mogelijkheid tot kanovaren en kajakken in Doornenburg en tussen Geldermalsen en Leerdam.

In Doornenburg kun je naast kanoën, kajakken ook suppen en vlot bouwen. De vaarroute duurt ongeveer 2 uur en je vaart heen en weer. Bekijk de routekaart door op onderstaande knop te drukken.

Fietsen door de Betuwe

Je kunt heerlijk fietsen in de Betuwe. Fiets langs de Linge, Kasteel Doornenburg, over mooie landweggetjes, dijken, boomgarden en leuke dorpjes. Er zijn veel mooie fietsroutes zoals deze twee: rondje pontje en langs de Linge.

Zelf het mooiste stukje natuur op het water
of op de fiets ervaren?

Fort Pannerden

Fort Pannerden is een voormalig 19e-eeuws fort in de Nederlandse gemeente Lingewaard. In 1969 kreeg het fort de status van rijksmonument en sinds 2005 maakt het deel uit van het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie. En nu? Nu kun jij het bezoeken! Ga naar het dak voor een uniek uitzicht, kom alles te weten over het fort tijdens een rondleiding of red het fort door middel van een escape room.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg kun je vanaf het terrein van Lingevaart al vanaf de verte bewonderen. Kasteel Doornenburg is een echt familiekasteel waar je een heerlijk dagje met de familie en kinderen kunt vertoeven. Op de binnenplaats bij het kasteel vind je ook de Herberg De Doornenburg, dat is een mooie locatie om te lunchen.

De ijsvogel

IJsvogels zijn met hun blauwe en oranje kleuren een van onze meest opvallende en kleurrijke vogels.  Je hoort ze eerst door hun geluid en daarna kan het nog een tijd duren voordat je ze te zien krijgt. Ze zijn vaak rusteloos en vliegen vaak direct weg als je te dicht in de buurt komt. Veel meer dan een blauwe flits die laag over het water vliegt, zal je dan niet zien. Om ze wat langduriger te zien te krijgen, helpt het vaak om overhangende takken met een verrekijker af te speuren. Het verschil tussen de vrouwtjes en mannetjes zit hem in de kleur van de onder snavel, de mannelijke ijsvogel heeft een eenkleurige zwarte en het vrouwtje een tweekleurig roze tot rode basis en donkere punt.

Waar leeft de ijsvogel?

De ijsvogel leeft in de omgeving van water. Ze hebben zich gespecialiseerd in het vangen van kleine vis. Vanaf een zit post nemen ze een snoekduik en vangen ze de vis, soms hangen ze biddend boven het water. Vaak vliegen ze hierna terug naar de zit post. Hier slaan ze de vis dood en draaien hem zo dat de vinnen naar achteren wijzen en de vis gemakkelijk naar binnen glijdt.

IJsvogels broeden in steile wanden, bijvoorbeeld in het het zand omgeven wortelstelsel van een omgevallen boom. Ze graven een lange nestgang in deze wand (vaak tot wel 1 meter lang). Bij Lingevaart is er ook een voor de ijsvogel een broedwand gebouwd, daar worden ook regelmatig ijsvogels waargenomen.